Stress er blevet en del af hverdagen


Stress er desværre blevet en ny folkesygdom. Især mange unge og piger rammes af stress, men også arbejdspladser er præget af, at medarbejderne bliver syge med stress og dermed er væk fra arbejdspladsen i mange måneder. Det koster mange penge for både medarbejderne og virksomhederne til stresscoaching og tabte arbejdstimer.

Hvorfor er det kommet så vidt?

Det er der sikkert mange forklaringer på. Her kommer nogle af mine bud.

1. Manglende personligt ansvar

Det personlige ansvar er formindsket og nogle steder helt forsvundet i løbet af de sidste 20-30 år. Før i tiden havde man en tro på, at man skulle yde før man kunne nyde og det at have et arbejde og tjene sine egne penge var det “normale” og en naturlig ting i tilværelsen. Det var først og fremmest op til en selv at skabe noget og få en god tilværelse. I dag er dette personlige ansvar gået i glemmebogen.

Nu er det i høj grad staten og systemet, der har ansvaret. Går noget galt er det ikke ens egen skyld – det er systemets skyld. Men når ansvaret forsvinder opstår usikkerheden også. Og usikkkerhed og utryghed skaber stress. Vi bliver mindre selvsikre, selvværdet mindskes og vi bliver bange for morgendagen. Det skaber stress situationer. Derfor er andelen af personer med stress uden arbejde også særdeles høj. Det er i høj grad dem, der har mistet det personlige ansvar.

2. Det hele skal se godt ud

Vi kan ikke det hele – vi er nødt til at prioritere for at få mange ting til at hænge sammen. Men i et “socialt medie samfund” hvor det pæne og perfektheden trives, går det ikke at prioritere. Så vi forsøger at nå det hele – både på arbejde og privat.

Vi vil præstere godt på arbejde og derfor synes vi også det er nødvendigt at tjekke emails om aftenen eller når vi er på ferie. Selvom det sagten kan vente til i morgen eller til vi kommer hjem fra ferie. Men vi vil hellere se godt ud og kunne sige til andre, hvor travle og vigtige, vi er.

Privat skal det også spille. Vores hjem skal ligne noget, der er taget ud af Bo Bedre og vi skal selv se godt ud og gå i dyrt tøj – for det er jo sådan det præsenteres på Facebook og Instagram. Og når lille Ole skal have kage med i skole, skal det være hjemmebagt, økologisk og måske endda vegansk – nemt skal det i hvert fald ikke være.

Alt det ovennævnte stresser. Både at nå det hele, men også at tænke på det. Den indbildte præstationskultur er ødelæggende for helbredet og giver stress.

3. Vi er usunde og i dårlig form

I dag er over halvdelen af den danske befolkning overvægtige – altså har et BMI over 25. Samtidigt er der stadig mange, der ryger og på anden måde har en usund levevis. Det siger sig selv, at en tyk, overvægtig og usund krop ikke kan klare så meget. Den bliver hurtigt stresset og medvirker til at det generelle stressniveau stiger hos den pågældende person. Lad mig komme med et eksempel.

Hver eneste gang der vises et klip i TV fra sundhedssektoren – det være sig en sygeplejerske eller SoSu assistent – så er vedkommende overvægtig og beklager sig over, hvor stressende et arbejde, de har og hvor stressende hverdagen er. Ja – kroppen kan da ikke følge med, når den er så usund! Prøv at se klip fra 60’erne eller 70’erne – der kunne man ikke finde overvægtig sygeplejersker og stress var slet ikke opfundet.

Og nu tænker du måske:

Men der jo også mange, der lever sundt og f.eks. er blevet vegetarer eller veganere? Ja, men det stresser også kroppen, så den ikke får de næringsstoffer, som den har brug for. Jeg kender ikke så mange veganere, men dem jeg kender er samtidigt storrygere – det er da lidt pudsigt ikke…

Der er mange årsager til stress – her er jeg komme med mine bud på nogle af dem. Og bud som du måske ikke hører så ofte.

Har du andre er du velkommen til at komme med dem i kommentarerne.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *