Corona skaber angst


Der kan siges og skrives meget om corona-krisen og det er der da også allerede. Men skal man koge de mange forskellige kommentarer og synspunkter ned til to “hovedspor”, så er der dem, der tager tingene stille og roligt og mener at krisen er overdrevet og at reaktionerne har været helt vildt ude af proportioner og den anden side, der er blevet bange og frygtsomme og som overholder alle retningslinjer og anbefalinger til fingerspidserne.

Da frygten desværre er meget fremherskende i det danske samfund har det afledt en bølge af personer, der pådrager sig en række psykiske lidelser som følge af corona – og især angst blandt yngre piger og kvinder er den hyppigst forekommende sygdom. Og altså den angsttype, der kaldes helbredsangst. Hos Den Krøllede Hjerne, der er psykolog på Frederiksberg og i Lyngby har man således særdeles travlt lige nu og det er især med unge kvinder, der har helbredsangst eller andre typer af angst forårsaget af Corona.

At være bange for sygdom kan have mange ansigter fra helt lette tilfælde, der oftest går over af sig selv til mere invaliderende angst, som man skal have hjælp til. De svære tilstande har følgende sympomer:

  • Man er vildt optaget af information om corona eller sygdom og bruger mange timer på at finde information og statistik om sygdommen.
  • Man taler næsten hele tiden om sygdom – også i sociale sammenkomster.
  • Man tænker konstant på sygdom og er bange for den. Den er svær at slå ud af hovedet.
  • Man isolerer sig og undgår situationer af frygt for at få sygdommen eller tænke på den. Man stopper med at læse avis eller se tv og vil ikke mødes med andre – ikke en gang ens egen læge.
  • Man oparbejder en stor og urealistisk frygt for smitte, der gør at man udvikler ritualer og overdrevne tiltag for at undgå sygdommen.
  • Man tør måske ikke tage medicin, hvis man er bange for at det nedsætter immunforsvaret og man derfor har større risiko for at få corona.

Det er i sær personer, der i forvejen er sårbare og måske allerede har andre psykiske problemer, der rammes af helbredsangst. Måske har man måske endda tidligere været ramt af sygdommen. Er man stresset bliver man også nemmere ramt. Men det er vigtigt at fastslå at alle kan blive ramt af helbredsangst.

Angst påvirker nervesystemet og kan hvis man ikke bliver behandlet af en psykolog nedbryde kroppen på samme måde som andre stressende situationer kan. Det er således vigtigt at du kommer i terapi og får talt om tingene inden kroppen bryder helt sammen og du risikerer at blive langtidssygemeldt.

Så kontakt en psykolog eller din læge, hvis du i lang tid har gået og været bange for corona-virus.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *